Hans Langbroek,raadslid voor Het Enkhuizer Alternatief

   

In een tijd van universeel bedrog is het spreken van de waarheid een revolutionaire daad (George Orwell)

Burgemeester Baas vs Bier en Borrels

(23 augustus 2009)

 

Jan Baas wil niet meer dat de Nieuwe Doelen borrels schenkt aan biljartende oude mannen. Ze moeten f bier f frisdrank drinken.

 

De merkwaardige toestand doet zich hierover voor dat ik er drie meningen over heb! Drie meningen, allemaal met een andere insteek en los van elkaar! Een soort Heilige Drieenheid, waarbij mijn hoofd als de Eenheid beschouwd kan worden waarvan de Heilige Drie Visies deel uitmaken...

Dat is natuurlijk lastig, het is vl makkelijker om mooi n mening te kunnen ventileren. Je hebt dan een visie, en het is duidelijk dat je erover nagedacht hebt.

Daarbij is het hebben van n duidelijke mening op zich gewoon wel handig. Dus vertrouw ik er maar op dat zich tijdens het typen van dit stukje al schrijvendervoort iets zal ontwikkelen dat f n mening is, f een belangrijkheidsgraadrijtje zal zijn.

 

In eerste instantie zou ik met de wolven in het bos willen meehuilen, en dat doe ik dan ook lekker. Mooi vanuit de extensie dat ikzelf voorheen ook vrij behoorlijk wat af gebarreld heb. Zeg maar, vanuit de hansbarrel.exe visie! Dus:

Jan Baas, laat die oudjes toch lekker genieten van hun borreltje! Je doet alsof er door die bejaarde biljarters gezopen wordt bij het leven, terwijl het om 300 liter per jaar gaat!

Dat is minder dan 6 liter per week, voor l die mensen die daar hun pleziertje van en mee hebben in de herfst en winter van het leven!

Wat bn je nu weer voor een typische PvdAer die iedereen maar vertelt wat hij of zij moet doen! Je bent een calvinist van de eerste orde, Johannis Calvijn hemzelve zou het tegen je afleggen in zwarte, sobere en vreugdeloze ongein! Hou toch eens op, sla eens een keer nit door in je doelen! Wees eens nit het anti-alcoholschoothondje van Onno van Veldhuizen, terwijl je zelf na de raadsvergadering k een pot Palmbier drinkt uit een glas zo groot als een badkuip.

Jan Baas, schei eens uit met nutteloze maatregelen te verzinnen, en ga bijvoorbeeld onkruid wieden op de Enkhuizer trottoirs! Dt is pas nuttig!

 

Nou, dat was nummer n. Best wel een mening die duidelijk is en laat zien dat ik nit met me laat sollen. Wauw zeg, nt echt!

De volgende mening dan ook maar, je moet toch iets zeggen tenslotte.

 

In tweede instantie zou ik toch wel willen zeggen dat Jan Baas groot gelijk heeft dat hij dit aan de orde brengt. Hij wil alcoholmisbruik door jongeren aanpakken, en dat is een doel waar in ieder geval ikzelf achter sta.

Uit electorale overwegingen zou ik misschien mijn eerste visie tot hoofdvisie moeten maken, maar deze tweede visie is eerlijker denk ik. Als het doel, tegengaan van alcoholmisbruik door jongeren maar k ge- en misbruik in het algemeen, tenminste serieus genomen dient te worden.

Als je werkelijk alcohol ter sprake wil brengen vanuit het misbruikperspectief, dan zul je alle aspecten van het gebruik ter discussie moeten durven stellen. Niet alleen de duidelijke excessen, maar ook wat wij met zn allen gewoon zijn gaan vinden.

Waarom is drinken van sterke drank door ouderen tijdens biljarten gewoon? Puur en alleen omdat wij dat gewoon willen vinden omdat we het zelf ook willen doen? Is alles wat wij zelf willen gewoon, en wat anderen willen niet?

Nee dus. Baas heeft gelijk om dit ter discussie te stellen. Het is goed om de diverse aspecten van alcoholgebruik met zn allen eens te overdenken. Het gaat om bewustwording, om alcohol laten zien als wat het is in zijn essentie.

Baas heeft dus n gelijk n een portie lef om dit ter berde te brengen. Er zijn zelfs nog wel meer aspecten van gebruik die ter sprake gebracht zullen worden en gewoonweg ook zullen moten worden. Doch als Jan Baas net zoveel verstand heeft als lef, in dit opzicht dan, dan doseert hij zn discussiepunten naar wat hij weet dat de gemiddelde echte West-Fries geestelijk en mentaal aankan als je aan zn alcohol komt.

Punt voor punt, stap voor stap, het doel komt langzaam maar onherroepelijk dichterbij, en zal gehaald worden. Volkomen terecht.

 

Dat was dus mening twee, nogal anders dan mening n. Beiden zijn mijn mening in deze, en ik ben nog steeds niet in staat om er een eenheid van te bakken! Maar ja, twee is geen drie, en ik zou een Heilige Drieenheid maken. Misschien dat dan die integrale mening kan ontstaan!

 

Als derde kan ik dan zeggen: Tot mijn verbazing sijpelde uit de hoek van notoire jointjesrokers een geluid van: Jee man, zie je nou wel! Ze bemoeien zich hier cht overal mee man. Mogen die oudjes nu ook al geen borreltje meer drinken man, wat een eikels h! Die Baas moet oprotten!

Dat is een voor mij verbazingwekkend geluid omdat ik sinds jaar en dag vanuit deze hoek juist gewend ben te horen dat hasj en wiet gelegaliseerd moeten worden, en dat als alcohol gewoon is dus ook THC gewoon moet worden omdat alcohol een harddrug is en THC niet. En je hoort juist eerder drank te verbieden dan wiet, als je kijkt naar wat de meeste overlast geeft. Und so weiter.

Nu is vergeleken met twee decennia terug wiet dus inderdaad behoorlijk meer ingeburgerd geraakt, en wrdt dus de drank harder aangepakt, en dan is het ng niet goed!

Het mooie van het feit dat wat je ook doet, het toch nooit goed is, is dat je volledige vrijheid krijgt van handelen.

Net als in een relatie: een vrouw die immer loopt te kijven en toeteren, kun je rustig negeren in alles wat ze zegt. Het toeteren en kijven gaat toch gewoon door, en de relatie gaat evengoed toch of wl of nit verder. Het maakt op een gegeven moment niet meer uit. Freedom, Freiheit, Libert, Libertad, Vrijheid!

 

Maar van deze drie meningen is geen brood te bakken dus. Ze horen niet bij elkaar, maar staan tegenover elkaar. Of je moet al de Hollandse manier gaan toepassen, uitsterfbeleid voor borrels aan ouderen en zo.

Feit is dat alcohol niet gewoon is, en misbruik plus de gevolgen ervan aangepakt moeten worden. Feit is ook dat wij het allemaal wl gewoon vinden (ik ook ja), en we dus automatisch overal tegen zijn dat alcoholgebruik door regel- en wetgeving aanpakt.

Feit is dat alcoholverslaving wijd en zijd verspreid is, en in alle lagen van de bevolking voorkomt. Niet altijd herkenbaar, of als zodanig onderkend. Maar overal aanwezig, meer dan we willen zien. Kijk alleen maar in onze eigen raad: sommigen drinken net zoveel als dat ze roken, bier is de grote vriend. We doen alsof dat gewoon is, zeggen er niets van, maar hebben te maken met zwaar verslaafde alcoholisten.

In onze eigen, politieke gelederen, en we zeggen er niets van

 

Baas: doe je best! Ik ben tegen, uiteraard als West-Fries geworden zijnde, maar sta wl achter je!

 

Hans Langbroek